News Archive
Osmanlı'da "Bahçe Kültürü" İnce Zevkin Ürünüydü
TurkishNY, 11.03.2011

Amerikalılara Türk kültürünü tanıtmayı amaçlayan Türk Kültürü Vakfı (The Turkish Cultural Foundation) ile Anadolu Sanatçıları (Anatolian Artisans)tarafından ortaklaÅŸa düzenlenen etkinlikte Türk tarihi farklı bir boyutuyla anlatıldı: Çiçek yetiÅŸtiriciliÄŸi. Ä°stanbul Üniversitesi Ebebiyat Fakültesi'nin eski dekanı ve sanat tarihçisi Prof.Dr. Nurhan Atasoy, Türkiye'nin Washington BüyükelçiliÄŸi'nde kendisini dinleyen yüzü aÅŸkın Amerikalıya "Lale" çiçeÄŸini Hollanda'ya deÄŸil aslında Ä°stanbul'a ait görmek gerektiÄŸini vurguladı.

ABD'de The Turkish Cultural Foundation'un Uzman Bilim Ä°nsanı olarak dizi konferanslar vermekte olan Prof.Dr. Nurhan Atasoy, Anatolian Artisans'ın katkısıyla elçilikte düzenlenen gecede, Türkiye'nin Avrupa'yı da etkileyen bahçe kültürü hakkında bilgiler verdi. Atasoy'u dinleyenler arasında Washington'da bitki yetiÅŸtiriciliÄŸi alanında jüri üyeliÄŸi yapan Amerikalılar da bulundu.

Atasoy, konuÅŸmasında Türkiye'nin sanat tarihinin yurt dışında bu alanı izleyen uzmanlar dışında bilinmediÄŸini belirtti. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nda saray yaÅŸamı içerisinde de bahçe kültürünün özel bir yeri olduÄŸunu kaydeden Atasoy, çiçek yetiÅŸtiriciliÄŸine verilen önemin kendini "çinicilik sanatı"nda da figürlerde gösterdiÄŸini dile getirdi. Bugün Hollanda'nın simgesi olan "Lale"nin aslında Ä°stanbul bahçelerinde özenle yetiÅŸtirildiÄŸini de anlatan Atasoy, bunun Türkiye'de yeniden hatırlandığını ve "Lale"nin festival simgesi olarak kullanılmaya baÅŸlandığını kaydetti. Atasoy, Osmanlı'da bahçe kültürünü ince bir zevkin ürünü olarak tanımlarken, Ä°stanbul'da Åžeyhülislam baÅŸta olmak üzere din adamlarının da çiçek yetiÅŸtiriciliÄŸine yakın ilgi gösterdiÄŸini de anlattı.

Atasoy'un konferansı sonrasında Vakıf Direktörü Güler Köknar tüm katılımcılara teÅŸekkür etti.

Source : TurkishNY
 
Flag Counter