Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun basılan ilk kitaplarından olan Kitab-ı Cihannuma, Türk Kültür Vakfı desteÄŸiyle restore edildi ve Dublin’de Chester Beatty Kütüphanesi’nde sergiye konuldu.
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun en ünlü tarihçi ve coÄŸrafya bilimcileri arasında yer alan Katip Çelebi tarafından yazılmış olan Kitab-ı Cihannüma, 1732 yılında Osmanlı’nın ilk matbaasını kuran Ä°brahim Müteferrika tarafından sınırlı sayıda basılmıştı. Ä°rlanda'nın Dublin kentindeki Chester Beatty Kütüphanesi, elindeki kitabı, sınırlı sayıda basılan eserler arasında 13 astronomik ve 26 coÄŸrafi haritası ile nadide tamam nüshalardan biri olduÄŸu için koleksiyonuna almıştı.
Kütüphane eserin restorasyonu için, Amerika’da yaÅŸayan Dr Yalçın Ayaslı ve Dr. Serpil Ayaslı tarafından kurulmuÅŸ olan Türk Kültür Vakfı’ndan (Turkish Cultural Foundation-TCF) destek aldı. Kütüphanenin restorasyon (konservasyon) çalışmasıyla yüzyıllar içinde eserin hasara uÄŸrayan yaprakları özel iÅŸleme tabi tutuldu ve ardından tüm sayfalar yeniden tek tek dikilerek ciltlendi. Kitab-ı Cihannüma Chester Beatty Kütüphanesi’nin müze kısmındaki Kitap Sanatları Galerisi’nde ziyarete sunuldu.
Chester Beatty Kütüphanesi Direktörü Fionnuala Croke, "Bu eserin sergilenmesi Türk kültür mirasının Ä°rlanda’da daha iyi anlaşılmasında ve deÄŸerinin bilinmesinde önemli bir rol oynayacaktır,” dedi.
Dr. Yalçın Ayaslı da, konuyla ilgili olarak ÅŸunları söyledi: "Avrupa’nın önde gelen müze ve kütüphaneleri arasında yer alan Chester Beatty’ye gelen ziyaretçiler kitabın sergilenebilecek duruma gelmesi sayesinde bu önemli eserle Osmanlı ve Türk sanat ve bilim dünyası hakkında bilgi alabileceklerdir. Bunun ötesinde, konservasyon projesi sayesinde araÅŸtırmacılar da, kitaba zarar vermeden, eseri inceleme imkanı bulacaklardır.”