News Archive
Katip Çelebi’nin eseri ‘Cihânnümâ’ İrlanda’da restore edildi
Kültür Servisi, 10.12.2018

Katip Çelebi’nin 1648’de yazmaya baÅŸladığı ve 1732 yılında Osmanlı’nın ilk matbaasını kuran Ä°brahim Müteferrika tarafından sınırlı sayıda basılan “Cihânnümâ” restore edildi. Ä°rlanda’nın Dublin kentindeki Chester Beatty Kütüphanesi’nde bulunan eser, restorasyon iÅŸlemlerinin ardından kütüphanenin müze kısmındaki Kitap Sanatları Galerisi’nde sergileniyor.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun hüküm sürdüğü dönemde basılan ilk eserlerden olan “Cihânnümâ”nın restorasyonu için kütüphane, Amerika’da yaÅŸayan Dr. Yalçın Ayaslı ile Dr. Serpil Ayaslı tarafından kurulan Türk Kültür Vakfı’ndan (Tuskish Cultural Foundation – TFC) destek aldı. Eser üzerindeki konservasyon çalışması bir yıl sürerken, hasar gören tüm sayfalar özel iÅŸlemlerden geçti ve tüm yaprakları yeniden ciltlendi.

Sergilenen eserin açıklama kısmında görüşlerine yer verilen Chester Beatty Kütüphanesi Direktörü Fionnuala Croke, Türk Kültür Vakfı ile iÅŸ birliÄŸi yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu eserin sergilenmesi, Türk kültür mirasının Ä°rlanda’da daha iyi anlaşılmasında ve deÄŸerinin bilinmesinde önemli bir rol oynayacaktır” ifadelerini kullandı.

Vakfın başkanı Dr. Yalçın Ayaslı ise şunları söyledi:

“Kitabın konservasyonunu vakfımızın, Türk kültür mirasını korumak ve dünyada tanıtmak misyonu çerçevesinde desteklemekten mutluluk duyduk. Avrupa’nın önde gelen müze ve kütüphaneleri arasında yer alan Chester Beatty’ye gelen ziyaretçiler, kitabın sergilenebilecek duruma gelmesi sayesinde bu önemli eserle Osmanlı ve Türk sanat ve bilim dünyası hakkında bilgi alabileceklerdir. Bunun ötesinde, konservasyon projesi sayesinde araÅŸtırmacılar da, kitaba zarar vermeden eseri inceleme imkânı bulacaklardır.”

Astronomi, coÄŸrafya ve sosyal bilimlere ağırlık verilen “Cihânnümâ”da; kentlerin enlemleri ve boylamları, kentler arası mesafeler,  halkların dil, din ve nüfus bilgileri, o dönem ülkelerinin sanayileÅŸme düzeyleri gibi çok sayıda konuya ışık tutuluyor. Bununla beraber kitapta on üç astronomik, yirmi altı coÄŸrafi harita yer alıyor.

NakkaÅŸlar ve hattatlar tarafından birçok defa kopyalanan eserin el yazmalarından biri de, Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan Kitaplığı’nda bulunuyor.

 
Flag Counter