News Archive
Osmanlı Kültürünün Avrupa’daki Yansımaları
Hayatını Tasarla, 15.03.2012
Nurhan Atasoy ve Lâle Uluç’tan, Osmanlı kültürünün Avrupa’daki yansımaları konulu bir baÅŸyapıt...

Avrupa’nın Osmanlılardan aldığı kültürel etkileri ortaya çıkartmayı amaçlayan Osmanlı kültürünün Avrupa’daki yansımaları: 1453-1699 isimli kitap, Turkish Cultural Foundation’ın (Türk Kültür Vakfı) katkılarıyla, ARMAGGAN Yayınları arasında yerini aldı. Ä°çeriÄŸindeki 400 resimle okuyuculara görsel bir ÅŸölen sunan yapıt; Ä°stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin eski dekanlarından Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve BoÄŸaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü yarı zamanlı öÄŸretim görevlisi, araÅŸtırmacı Dr. Lâle Uluç’un ortak çalışmasıyla hazırlandı.

14 Avrupa ülkesinde 6 yılı aÅŸkın süreyle yapılan araÅŸtırmanın sonuçlarını içeriyor.

Dokuma, çini ve seramik, çiçek ve bitki, halı, silah, tasvir, hilal ve kesiÅŸmeler baÅŸlıkları altında hazırlanan, büyük boy ve renkli 443 sayfalık yapıt, 341 kaynaktan alınan bilgilerle oluÅŸturuldu.

Kitap; erken modern dönem Avrupa’sında Osmanlıların geniÅŸleyen topraklarıyla oluÅŸan ortak sınırların sonucunda yoÄŸunlaÅŸan politik, diplomatik ve ticari iliÅŸkilerle, Avrupa’ya ulaÅŸan Osmanlı maddi kültürünün yansımalarını konu alıyor. Ä°stanbul’un fethedildiÄŸi 1453 tarihinde baÅŸlayan araÅŸtırma, Viyana yenilgisi sonucunda Avrupa devletlerinin gözünde yenilmezliÄŸin kaybedildiÄŸi Karlofça AnlaÅŸması (1699)  arasındaki dönemi kapsıyor. Çalışmada, ticari iliÅŸkilerin toplumsal zevkler üzerinde bir etki yarattığı varsayılmıyor, alıcı toplumlarda ortaya çıkan geliÅŸmelerin, alandan çok verenle iliÅŸkilendirildiÄŸi düÅŸünülüyor.

Sanat tarihçi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Ä°stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’ndan 1999 yılında emekli oldu. Türk sanat tarihine yaptığı katkılar sebebiyle ulusal ve uluslararası kuruluÅŸlardan aldığı ödüllerin yanı sıra, 2006 yılında “Türk Devleti Üstün BaÅŸarı Ödülü”ne de layık görüldü. Doktora eÄŸitimini New York Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar dalında tamamlayan Lâle Uluç, özellikle Osmanlı tarihi hakkındaki araÅŸtırmalarıyla dikkat çekti. Osmanlı ve Türk sanat tarihi araÅŸtırmalarına gönül veren Atasoy ve Uluç’un uzun yıllara dayanan araÅŸtırmalarının ve bilgi birikimlerinin bir yansımasını oluÅŸturan kitap, Türk sanatının batıda yarattığı etkileri gözler önüne seriyor.
 
Flag Counter